<< Home

www.HendriXpickups.nl

REPARATIE HendriXpickups.nl

De meest voorkomende pickup reparatie is een spoel (coil) opnieuw wikkelen.
Je kunt rekenen op 60,= voor het opnieuw wikkelen van een coil (spoel) dat is inclusief: demontage van de spoel, schoonmaken, repareren van de bobbin (chassis), waxing, draad, kleine onderdelen, btw. Exclusief porto.

Een P-Bass split-coil beide spoelen 100,=.

Een gebroken coil ontstaat vaak door corrosie van de magneetpolen, of wanneer de wikkeling niet gewaxed is. Het 'waxen' is niet alleen zinvol ter bescherming van het element, maar ook voorkomt het microfonie. Microfonie is het terug koppelen van het geluid (feedback) wanneer je op hoger volume speelt.

Het gaat ook wel eens mis als je de staggering, de hoogte van de individuele polen, probeert te veranderen. Als de bobin of het chasis uit twee hard geperste kartonnen plaatjes bestaat, gaat het meestal fout. Als het chasis (bobbin) uit plastic is gemaakt, kan het meestal wel.

Als je een pickup wilt opsturen voor reparatie, maak dan in ieder geval de draden niet aan het pickup zelf los, maar knip of soldeer de draden van de potmeter of schakelaar los.

Hier enkele voorbeelden van uitgevoerde pickup reparaties aan niet alledaagse elementen:


Soms is het echt heel erg leuk om een reaparatie uit te voeren, zoals bij dit project van een Limburgse bassist uit een Pink Floyd band.

Deze moet je live gezien hebben, de hals was op dit moment nog niet klaar.

Fender Stratocaster reparaties komen natuurlijk in alle vormen en versies voor.


Terug in de gitaar.

Soms is een element dusdanig beschadigd of verweert dat een complete restauratie nodig is. Een voorbeeld zie je bij deze Pe Ge single coil van een oude Duitse jazzgitaar.


Pe Ge met ingebouwde volumepot.


Bobbin Pe Ge hersteld.

De bobbin, of wel het elementchassis, was helemaal uiteengevallen. De scherven zijn stukje bij beetje aan elkaar gelijmd.


Pe Ge werkt weer.

"Komt de oude dame weer tot leven", zoals de reparateur liefdevol over de oude Duitse Jazz gitaar zei.

Ook redelijk nieuwe elementen kunnen de geest geven, zoals deze gestapelde humbucker van een Jazzbas. Een zogenaamde Noiseless.


J-bas Humbucker, gestapeld.

Een van de twee spoelen was stuk, maar doordat de begindraden van dit fantastische, echter gecompliceerde elementontwerp aan de binnenzijde met elkaar verbonden zijn, moesten beide coils opnieuw gewikkeld worden.

Ik wil graag op dit punt aangeven dat best veel elementen redelijk gemakkelijk gerepareerd kunnen worden. Het komt regelmatig voor dat de begindraad of einddraad van de coil los is van de zogenaamde lead wires (de aansluitdraden). Kleine moeite, even precies werken en zorgen dat de coil niet beschadigd wordt, en hij is weer o.k.


Net uit de waxpot.


Weer terug in het kapje.

Persoonlijk vind ik het Precision bas split-single-coil een van de mooiste ontwerpen van Leo Fender. Het is een single coil die uit twee stukken bestaat en als humbucker aangesloten is. Het idee van deze aansluiting is bij latere Stratocaster-elementen toegepast. Het mid element is in tegefase met het brug en hals element. De polariteit van de magneten van het mid element is omgekeerd, waardoor je een humbucker krijgt in positie 2 en 4 van een 5 standen schakelaar.


P-Bas element ontdaan van alle draad.



Net uit de waxpot.



Terug in het kapje.

Deze wil ik ook graag even laten zien: een Lapsteel uit de '50.


'50 Lapsteel single coil.

Het is een uiterst dunne single coil met een plastic bobbin, die helemaal verweert was en eigenlijk zijn beste tijd had gehad. In dit geval was er weinig keuze: reparatie, of de '50 Lapsteel linea recta naar het vuilnis. Uiteindelijk werd het element beter dan voorheen. Het element was nooit eerder gewaxed. De sound was helemaal naar tevredenheid van de eigenaar.


Fender Lace sensor single coil.

De Fender Lace Sensor is een ontwerp van Dhr Lace en wordt onder licentie door Fender gebouwd. Het elementen is ook onder zijn eigen naam op de markt.
Deze had een breuk in de coil, wat op zich niet bijzonder is, ware het niet dat het element in elkaar zit met een soort hars.
Dus dat is spannend, krijg je het kapje er heel van af, dan heb je een kons om het te repareren, zoniet, helaas.


Lace Sensor in de waxpot.

Het kapje kwam er heel af en het element kon gerepareerd.
Het zijn twee tegen elkaar gelijmde U-profielen waar omheen de spoel gewikkeld is. Om dat geheel zit een metalen afscherming met aan de onderzijde een sterke magneet. Daaronder een metalen plaatje voor de afscherming.


Lace Sensor ligt te drogen na het waxen.


Fender Lace Sensor, terug in het kapje. Een prachtig ontwerp.

Brian May heeft met Queen een heel eigen geluid in de wereld gezet en ook die elementen gaan wel eens stuk. Bij deze twee heb ik waardevolle hulp gekregen van een collega uit Engeland, die bijna niets anders doet dan deze elementen en gitaren repareren.

Hij zei: "Dear Paul, it's a minefield, everybody seems to try out new things with these pickups and guitars. But I'll give you a general idea of how they originally suposed to be poled and wired."

De elementen waren compleet onlogisch in elkaar gezet en ik begon te twijfelen aan de orginaliteit ervan. De Nederlandse eigenaar/gitaris gaf gelukkig eerlijk toe dat hij ook al van alles had uitgeprobeerd. Uiteindelijk was hij tevreden met het resultaat. Na reparatie pasten de twee elementen goed bij het derde dat nog op de gitaar zat.
Eigenlijk waardeer ik de gitarist om zijn moed. Als Brian May nooit iets had uitgeprobeert met zijn elementen, was deze super mooie sound ook nooit ontwikkeld. Dus ga gerust je gang, meestal kan het wel weer terug in de originele staat gebracht. Je weet me te vinden, succes.


Tri-sonic voor.


Tri-Sonic na.

<< home

www.hendrixpickups.nl